Rygsøjlen

Rygsøjlens betydning for din sundhed

​Rygsøjlen består af ryghvirvler der kan bevæge sig i forhold til hinanden. Mellem ryghvirvlerne ligger en bruskskive, man kalder diskus. Inde i rygsøjlen, ligger rygmarven.

Det er hovedkablet der kommer fra hjernen og ud fra den kommer alle de mindre nerver der spreder sig ud og forbinder til alle kroppens dele. På den måde kan hjernen styre alle kroppens funktioner, altså vippe med fingre og tæer, styre mave og tarmsystemet, styre blodtrykket, frigive hormoner og så videre.

Ændringer i rygsøjlen kan derfor give forstyrrelse og påvirkning af dit nervesystems funktion og derfor påvirke din krops funktion. Det kan give mange forskellige symptomer, hvoraf nogle kan ses på figuren herunder.​

Nervesystemet

​​Når nervesystemet påvirkes fra låsninger i rygsøjlen, kan det også give smerter. Smerter kan optræde omkring rygsøjlen, men sidder også hyppigt andre steder i kroppen.

Smerter fra nakke, brystkasse og lænd, hos nogen med udstrålende smerter til ben, arme eller hovedpine, er den hyppigste grund til, at man henvender sig til en kiropraktor. Kiropraktorerne er den behandlergruppe i det danske sundhedssystem, der ser flest patienter med ryglidelser.

Er du i tvivl om vi kan hjælpe dig, er du velkommen til at ringe til os på telefon 66 12 25 10 eller skrive til os

Hvorfor får vi låsninger?

Under dagligdags bevægelser(løft, vrid og lignende), bruger vi rygsøjlens led. Hvis man ikke bruger sin rygsøjle rigtigt(holder den rank hele tiden) bliver leddene fejlbelastet.

Det får leddene til at stivne op. Hvis man eksempelvis sidder og falder sammen foran computeren, vil man efter nogen tid opleve at man er stivnet lidt op. Man skal “lige rettes ud”. Hvis man gør dette gentagne gange uden at blive rettet helt op igen, fører det til at leddet bliver så låst at det ikke går væk. Ofte kan man så gå rundt med låsninger i rygsøjlen uden at opdage det.

Det påvirker nerverne og giver muskelspændinger og nedsat funktion af andre kropsfunktioner. Når leddene i rygsøjlen ikke bevæger sig frit, får brusken ikke den næring der er nødvendig og den begynder at blive ødelagt. Det er den proces man kalder slidgigt.

Almindelige årsager til ondt i ryg og nakke er en dårlig kropsholdning. For at genskabe en god holdning er det vigtigt at genskabe fri bevægelighed ved den kiropraktiske behandling. Derefter skal leddet stabiliseres og efterfølgende skal muskulaturen styrkes for at bevare et godt resultat.

En akut overbelastning af ryggens led, kan føre til en pludselig beskadigelse af bruskskiverne i leddet, som man kalder diskus. Dette kan føre til revner i bruskskiven, eller udbulinger(diskusprotrusion) og egentlig diskusprolaps.

​Forskning viser at regelmæssige besøg hos kiropraktor er den bedste måde at holde sig sund og rask på.

Man får mindre brug for medicin og får færre indlæggelser på sygehuset og operationer i det hele taget. Samtidigt er risikoen for akutte og kroniske rygsmerter langt mindre.

Typiske problemer man henvender sig med

Det mener vores klienter om os

Morten Frydenlund
Morten Frydenlund
9. Marts, 2022.
Super professionelt og serviceminded personale. Hyggelig patientmodtagelse.
Deepak Chokhawala
Deepak Chokhawala
7. December, 2021.
Lene Jacobsen
Lene Jacobsen
29. November, 2021.
Peter Foss (Pete)
Peter Foss (Pete)
15. Oktober, 2021.
Har brugt dem i 20år fik en prolaps, kravlede der ind, løb ud efter behandling... meget stor kompetent behandling, fleksibilitet. ALTID let at parkere.. Alt ok
Frederik Matzon
Frederik Matzon
22. Juli, 2021.
Super kompetente personer, med god omsorg og dejlig behandling. Nemme at tilgå og skøn uformel omgangstone.
Tiffany Ergarth Skouv Petersen
Tiffany Ergarth Skouv Petersen
16. Juli, 2021.
Niels Bjerkstad Toftlund
Niels Bjerkstad Toftlund
30. Juni, 2021.
Colin Shields
Colin Shields
22. Juni, 2021.
Tommy Jensen
Tommy Jensen
13. Maj, 2021.
Cecilie
Cecilie
15. Marts, 2021.